söndag 15 november 2009

Hip jam by kicki


Sorry for the swedish


Ju mörkare nypon som används desto mer antioxidanter innehåller de. Alla nypon är ätliga. Nypon är dessutom A- och C-vitaminrika.

1 kg passerade nypon (ca 2 kg bär)
4 hg socker
4 hg gelesocker
1 citron


Snoppa nyponen om du vill, om du inte gör det blir marmeladen lite svartprickig men smakar precis lika bra. De små prickarna är mest ett pikant inslag.

Koka de hela nyponen mjuka i vatten som knappt täcker bären, det tar 40 – 60 minuter beroende på hur hårda nyponen är.

Pressa nyponen i en sil. Därefter går det fint att koka upp bärmassan en gång till och passera igen om man vill. Det ger en del mer fruktmassa.

Väg fruktmassan. Koka den med socker, citronsaft och rivet citronskal. Stormkoka någon minut.

Slå upp i väl rengjorda burkar och skruva på locket meddetsamma.

Förvaras kylskåpskallt.

1 kommentarer:

Shaheen on 22 november 2009 kl. 19:59 sa...

Thank goodness for google translator.

I have some dry rose hips and am hoping to make some syrup at some point. I wasn't confident picking them wild, as I wasn't quite sure if all rose hips were edible, but I found out too late. Maybe next year I will make rosehip jam.

Skicka en kommentar

 

Odling i city Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template