Sorry for the swedish
Ju mörkare nypon som används desto mer antioxidanter innehåller de. Alla nypon är ätliga. Nypon är dessutom A- och C-vitaminrika.
1 kg passerade nypon (ca 2 kg bär)
4 hg socker
4 hg gelesocker
1 citron
Snoppa nyponen om du vill, om du inte gör det blir marmeladen lite svartprickig men smakar precis lika bra. De små prickarna är mest ett pikant inslag.
Koka de hela nyponen mjuka i vatten som knappt täcker bären, det tar 40 – 60 minuter beroende på hur hårda nyponen är.
Pressa nyponen i en sil. Därefter går det fint att koka upp bärmassan en gång till och passera igen om man vill. Det ger en del mer fruktmassa.
Väg fruktmassan. Koka den med socker, citronsaft och rivet citronskal. Stormkoka någon minut.
Slå upp i väl rengjorda burkar och skruva på locket meddetsamma.
Förvaras kylskåpskallt.
1 kommentarer:
Thank goodness for google translator.
I have some dry rose hips and am hoping to make some syrup at some point. I wasn't confident picking them wild, as I wasn't quite sure if all rose hips were edible, but I found out too late. Maybe next year I will make rosehip jam.
Skicka en kommentar